Zaproszenie do udziału w operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”
- Szczegóły
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członków Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego.
Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie w następujących terminach:
- 10-11.05.2018r. dla KGW z województwa dolnośląskiego (10 osób)
- 12-13.06.2018 r. dla KGW z województwa kujawsko-pomorskiego i podlaskiego (12 osób)
- 14-15.06. 2018 r.dla KGW z województwa zachodniopomorskiego i pomorskiego (12 osób)
- 26-27.06.2018 r. dla KGW z województwa lubelskiego i podkarpackiego (12 osób)
- 28-29.06.2018 r.dla KGW z województwa śląskiego i łódzkiego (12 osób)
Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy warsztatów poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.
Do udziału w operacji należy zgłosić się, wypełniając formularz zgłoszeniowy, który jest dostępny do pobrania poniżej, w terminie do dnia 24 kwietnia 2018 roku. Formularz może zostać przesłany w formie skanu na adres mailowy: ekozdron@efrwp.com.pl
MATERIAŁY DO POBRANIA:
Ramowy program warsztatów:
Dzień I
9:00 - 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach
10:00 - 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu'' - wykład
12:00 - 13:00 Przerwa na obiad
13:00 - 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?'' -warsztat
15:00 - 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności'' - wykład
16:00 - 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej'' - wykład
18:00 - 18:30 Dyskusja
Dzień II
9:00 - 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''- podsumowanie i wymiana doświadczeń
10:00 - 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?'' - warsztat
11:00 - 13:00 Warsztaty kulinarne
13:00 - 14:00 Obiad
14:00 - 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach'' - kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne
16:00 - 16:30 Podsumowanie i zakończenie
W ramach operacji uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:
- zakwaterowanie (dwie doby);
- wyżywienie;
- materiały szkoleniowe;
- zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.
W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych/wojewódzkich dożynkach. Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację.
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.