„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez Społeczność LSR współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.

Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania "Szlakiem Granitu".


Stopka


a589f39d9cUrząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XIX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Konkurs odbędzie się dnia 15 czerwca 2019 roku w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu. Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.


Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:



I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2019”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 10 maja 2019 r.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego Wydział Obszarów Wiejskich Wybrzeże Słowackiego 12-14 50 – 411 Wrocław z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” Informacje nt. konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90-30 lub 71 776-90-51.


Załączniki:


2019_Karta_zgloszenia_produktu.pdf

2019_Regulamin_Konkursu_na_najlepszy_produkt_zywnosciowy.pdf

Godziny Otwarcia

Biuro czynne:

- w poniedziałki, wtorki i czwartki od godz. 7.15 do godz. 15.15, 

- w środy od godz. 7.15  do godz. 17.15,

- w piątki od godz. 7.15 do godz. 13.15.

Szukaj

Udogodnienia

Rodo

Kalendarz

Kwiecień 2025
Pn Wt Śr Cz Pt So N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Statystyki

9750954
Dziś
Wczoraj
Ten Tydzień
Ostatni Tydzień
Ten Miesiąc
Ostatni Miesiąc
Wszystkie Dni
8164
0
20989
9717622
42319
48417
9750954

Twoje IP: 3.147.83.242
2025-04-27 00:57

Gmina_Dobromierz-2x.jpgGmina_Jaworzyna_Śląska-2x.jpgGmina_Kostomłoty-2x.pngstrzegom2x.pngGmina_Świdnica-2x.jpgGmina_Udanin-2x.pngGmina_Żarów-2x.png