Dolnośląskie produkty na Targach Smaki Regionów 2019 w Poznaniu
- Szczegóły
W dniach 28 – 30 września 2019 r. odbyły się Targi Smaki Regionów . Wydarzenie to ma na celu popularyzację tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Organizatorzy targów to: Międzynarodowe Targi Poznańskie, Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz Związek Województw RP.
Na stoisku Dolnego Śląska można było degustować regionalne produkty, wytwarzane przez dolnośląskich producentów oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.
Wystawcami podczas Targów „Smaki Regionów” na stoisku Dolnośląskim byli:
– OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA Międzybórz
– Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk
– Gospodarstwo Rolne ZAGRODA SMAKU Jolanta Michułka – Pietrzyk
– Manufaktura Piernika Agata Trawińska
– Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
– Pszenno – żytnie pierniki z Oleśnicy Danuta Komuszna
Tradycją targów poznańskich jest finałowa uroczystość wręczenia nagród „Perła”. Nominacje do tej prestiżowej nagrody zostały przyznane w czerwcu podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki
Regionów”. Spośród nominowanych produktów, trzy zostały uhonorowane prestiżową statuetką:
1. PRODUKT: Ser podpuszczkowy dojrzewający tylżycki
producent: Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk
2. PRODUKT: Wino gronowe Sey
producent: Winnica Świdnicka
3. PRODUKT: Miód lipowy „Złoto Damaszkowa”
producent: Pasieka Zuzia
Koszt wynajmu powierzchni wystawienniczej oraz zabudowy stoiska na targach Smaki Regionów sfinansowany został ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.