Na Granitowym Szlaku powstają Inkubatory Przetwórstwa Lokalnego!
- Szczegóły
Na obszarze Lokalnej Grupy Działania „Szlakiem Granitu” powstaną dwa Inkubatory Przetwórstwa Lokalnego, pierwszy w Bagieńcu w gminie Jaworzyna Śląska a drugi w Boleścinie w gminie Świdnica. - Będą to jedne z pierwszych tego typu obiektów w Województwie Dolnośląskim. Podmioty tworzące Inkubatory będą udostępniać własną infrastrukturę: pomieszczenie i sprzęt dla przetwórców produktów lokalnych – komentuje Krystian Ulbin, prezes LGD.
Najważniejszą częścią inkubatora będzie kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Pozwoli to na prowadzenie działalności produkcyjnej, usługowej oraz doradczej z zakresu przetwórstwa rolno-spożywczego i gastronomii. Lokalni rolnicy, małe firmy i osoby oraz organizacje zainteresowane tego typu działalnością będą mogły skorzystać z inkubatora wynajmując pomieszczenia i wyposażenie kuchni oraz chłodnię w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów w przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Pozwali to drobnym przetwórcom spełniać wszelkie wymogi sanitarne nie inwestując własnych środków w urządzenia gastronomiczne, które będą wypożyczać w Inkubatorze i dzięki temu znacząco obniżą koszty wytworzenia swoich produktów. Organizacja pracy jak również spotkania dotyczące wykorzystania potencjału inkubatora odbywać się będą pod nadzorem wyszkolonego w tym celu personelu. Odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie mieszkańców, Inkubator Przetwórstwa Lokalnego umożliwi wykorzystanie nowych szans rynkowych dla rozwoju, promocji i sprzedaży żywnościowych produktów lokalnych w formule, która przyczyni się zarówno do poprawy jakości i standardu życia rolników i producentów żywności, jak i do promocji regionu, w którym mieszkają.
Beneficjenci:
- Fundacja Spichlerz Kultury
Tytuł operacji: Inkubator Przetwórstwa Lokalnego produktów rolnych na „Szlaku Granitu”
Kwota dotacji: 500 000,00 zł
- "Stowarzyszenie U Sąsiada"
Tytuł operacji: Adaptacja i budowa budynku gospodarczego na przetwórnię rolno spożywczą – Inkubator Przetwórstwa Lokalnego
Kwota dotacji: 497 527,00 zł