Najlepsza Potrawa
- Szczegóły
REGULAMIN XI EDYCJI KONKURSU
„NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”
Na najlepszą potrawę regionalną
- Organizatorami konkursu są: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
- Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych,
- promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię,
- identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
- Zasady uczestnictwa w konkursie:
- w konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne lub gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich,
- każda ekipa zobowiązana jest do przesłania karty zgłoszenia potraw najpóźniej do dnia 31.07.2011r. na adres:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
Ul. Zwycięska 12
53 – 033 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Wzór formularza dostępny jest w Urzędzie Marszałkowskim i Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz na stronach internetowych:
Karty zgłoszeń muszą zawierać przepisy z dokładnym wykazem użytych produktów oraz opis związku dań z regionem i historią oraz tradycją kulinarną regionu.
- ilość ekip startujących w konkursie nie może przekroczyć sześciu. W przypadku zgłoszenia więcej niż zakładana liczba ekip Organizator zastrzega sobie prawo do powołania jury selekcyjnego, które na podstawie zgłoszeń dokona wyboru startujących.
- menu konkursowe składa się z dwóch dań :
- zupy
- dania głównego
Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z regionem Dolnego Śląska.
- Jury finału regionalnego wyłoni zwycięzców, przyznając I, II i III nagrodę rzeczową oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2011”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu, w czasie którego laureaci będą mieli możliwość zaprezentowania dań konkursowych.
- Zasady konkursu:
- ekipy biorące udział w finale będą wchodziły na stanowisko konkursowe według wylosowanej kolejności. W zależności od liczby ekip, jednocześnie powinno prezentować się od 2 do 6 ekip;
- każda z ekip ma 40 minut na przygotowanie dań konkursowych w tym:
zupy (6 talerzy w tym 5 do oceny przez jury oraz 1 na stół prezentacyjny) oraz dania głównego (6 talerzy w tym 5 do oceny przez jury oraz 1 na stół prezentacyjny). Stanowisko pracy, po jej zakończeniu, musi być wysprzątane i gotowe na wejście następnej ekipy;
- każda ekipa będzie miała do dyspozycji stanowisko pracy wyposażone w sprzęt kuchenny: kuchenkę elektryczną 2 palnikową oraz stanowisko robocze. Niezbędny sprzęt oraz naczynia do przygotowania i prezentacji dań uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie;
- wszelkie produkty niezbędne do wykonania dań każda z ekip zapewnia we własnym zakresie;
- wszelkie produkty użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej;
- wszystkie potrawy konkursowe muszą składać się wyłącznie z produktów jadalnych – nie wyłączając dekoracji;
- dania oceniane będą przez jury składające się z 5 osób. Członkowie jury oceniają:
- walory smakowe – ilość punktów: 0 – 6
- wygląd potrawy – ilość punktów: 0 – 5
- związek dania z regionem i jego tradycjami – ilość punktów: 0 – 10
Każda z ekip może otrzymać maksymalnie 21 punktów.
- Założenia dodatkowe:
- organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji materiałów i zdjęć potraw konkursowych oraz uczestników konkursu;
- Nadzór merytoryczny nad przebiegiem konkursu sprawuje Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki, DODR we Wrocławiu. Szczegółowych informacji w tym zakresie udziela Izabela Michniewicz, izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71/3398021 wew. 152