Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulturowego
- Szczegóły
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza producentów, przetwórców i restauratorów z regionów członkowskich Europy. Powstała, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie i spróbowanie lokalnej i regionalnej żywności. Celem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest zachowanie i rozwój regionalnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla danych regionów, promocja lokalnych i regionalnych produktów spożywczych oraz rozwój drobnej przedsiębiorczości i turystyki w regionach.
Otrzymany certyfikat oraz tablica z logo Sieci w postaci białej czapki kucharskiej na niebieskim tle zobowiązuje uczestników do używania lokalnych produktów wysokiej jakości, podkreślania pochodzenia i kultywowana dolnośląskiego dziedzictwa kulinarnego. W zamian otrzymują możliwość korzystania ze wspólnego logo, wsparcie w realizacji przedsięwzięć na lokalnym i europejskim rynku, udział w szkoleniach czy ułatwienie przedsiębiorcom wzajemnych kontaktów oraz wspólną promocję. Konsumenci zyskują łatwiejszy dostęp do dolnośląskich specjałów.
Zapraszamy producentów, przetwórców i restauratorów do zgłaszania udziału w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Regulamin Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
Wzór wniosku o członkostwo w Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska