XIV edycja wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
- Szczegóły
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zaprasza do udziału w XIV edycji regionalnego etapu ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Zgłoszenia przyjmujemy do końca czerwca.
To konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska. Jego celem jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Jurorzy wybiorą najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Spośród laureatów regionalnego konkursu zostaną wybrani kandydaci do ogólnopolskiej nagrody Perła 2014, która zostanie wręczona podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu. Lista laureatów w kategorii produktów i potraw zostanie umieszczona na stronach internetowych organizatorów regionalnej edycji Konkursu.
Konkurs odbędzie się w sobotę 23 sierpnia 2014 r. na terenie Pasażu Grunwaldzkiego we Wrocławiu.
Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 30 czerwca. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Zgłoszenia należy wysyłać na adres:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 8, 53-033 Wrocław z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Nadzór merytoryczny nad konkursem sprawuje Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki, DODR we Wrocławiu. Szczegółowych informacji w tym zakresie udziela Izabela Michniewicz, izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71 339 80 21 wew. 152.