Wizyta studyjna w LGD Wielicka Wieś
- Szczegóły
W dniach od 25 do 27 Lipca członkowie Stowarzyszenia LGD "Szlakiem Granitu" oraz lokalni liderzy wzięli udział w wizycie studyjnej do LGD „Wielicka Wieś” w województwie małopolskim, która miała na celu zapoznanie się z efektami wdrażania LSR w oparciu o produkty lokalne i atrakcje turystyczno-historyczne, programy wsi tematycznych i promocję obszaru. Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję zobaczyć wiele ciekawych i urokliwych miejsc oraz poznać wyjątkowych ludzi.
W pierwszym dniu wizyty, uczestnicy zwiedzić Dom Tadeusz Kantora we wsi Hucisko, który wywarł ogromne wrażenie na zwiedzających, mogli oni również zobaczyć 14 metrowe betonowe krzesło stworzone ku czci Tadeusz Kantora.
Wieczorem w pięknym "Folwarku Zalesie" Pan Piotr Kiszka ze Stowarzyszenia LGD "Wielicka Wieś", zaprezentowała działalność Stowarzyszenia, dobre praktyki oraz działania w zakresie promocji produktów lokalnych. Po prezentacji grupa dzięki Panią z KGW "Choragwica", zobaczyli i skosztowali markowy wielicki produkt lokalny jakim są "Choragwickie Kajpuski".
Drugi dzień również dostarczył uczestnikom wiele ciekawych wrażeń. Zwiedzili oni Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne "Solne Miasto", następnie zamek Żupny, Kościół św. Klemensa oraz kopalnię Soli Wieliczka .
Kolejną atrakcją była wizyta w domu Pana Stanisława Anioła rzeźbiarza, który od lat związany jest z Kopalnią soli Wieliczka. Artysta jako jeden z nielicznych na świecie specjalizuje się w rzeźbie w bryle solnej. Wykonuje również prace w kamieniu i drewnie.
Uczestnicy mogli, dzięki uprzejmości Mistrza, spróbować swoich sił w rzeźbie. Na koniec Pan Stanisław podarował Panu Andrzejowi Sukcie kierownikowi Biura Zarządu Stowarzyszenia LGD "Szlakiem Granitu" krakowiaka wyrzeźbionego w kamieniu.
Po wizycie u Pana Stanisława grupa pojechała do Wieliczki gdzie odbywały się Dni Świętej Kingi, tam mogli podziwiać stoiska Kół Gospodyń Wiejskich oraz kosztować produkty lokalne.
W ostatnim dniu uczestnicy zwiedzili Kościół św. Sebastiana, rynek, Park Św. Kingi a tam tężnię solną oraz klasztor Franciszkanów. Na koniec w Restauracji Hotelu "Grand Sal" można było skosztować produktu lokalnego czyli Torcika Grand Sal podanego z ciepłym sosem wiśniowym.